O imunitě slyšíme obzvlášť na podzim a v zimě takřka pořád – zprava zleva, z rádia, z novin, skáče na nás na sítích. Nicméně často mi v těchto “výkřicích do světa” chybí vysvětlení, co to vlastně ta imunita je a jak funguje.
Ono to není totiž úplně jen tak. Je to docela složité a tak to nelze vysvětlit v pár rychlých sekundách. Já se pokusím vám toto téma ukázat do hloubky, ale zároveň vás v tom neutopit – prostě jasně a přehledně.
Co je to imunita?
Imunita je složitý komplex dějů, které v důmyslné souhře chrání tělo před škodlivými mikroorganismy, jako jsou viry, bakterie a další patogeny. Na správném fungování imunity se podílí řada orgánů – kostní dřeň, brzlík, lymfatické uzliny, ale také kůže a sliznice, které tvoří první obrannou linii našeho organismu.
Buňky imunitního systému (bílé krvinky, makrofágy a další) hrají samozřejmě klíčovou roli, společně s látkami, které tyto buňky produkují. Těmito látkami jsou například protilátky, které dokáží “označit” specifického vetřelce, ale i další látky, které aktivují zase jiné buňky imunitního systému a nastartují je k činnosti.
No – jak jsem psala na začátku, je to docela složité. Je to složité, ale zároveň dokonalé a já se vždy při zamyšlení nad fungováním lidského těla rozplývám nad tím, jaký je to naše tělo zázrak, jak do sebe vše dokonale zapadá, a má nějaký smysl.
Další funkce imunitního systému
Imunitní systém má však více funkcí než jen obranu před vnějšími útočníky. Jeho důležitým úkolem je také rozpoznání vlastních buněk od těch cizích. Tím zajišťuje tzv. autoregulaci, což znamená, že zabraňuje přehnaným reakcím, které by mohly vést k napadání buněk vlastního těla. V případě, že tato regulace nefunguje správně a imunitní systém reaguje přehnaně vůči buňkám vlastního těla, může dojít k rozvinutí autoimunitních onemocnění či alergií.
Buňky imunitního systému plní i jakousi „úklidovou“ funkci. Pomáhají odstraňovat odumřelé, poškozené nebo zmutované buňky, čímž udržují vnitřní prostředí organismu “čisté” a zabraňují množení buněk, které jsou vadné či nefunkční.
Vsuvka: Pokud máte už větší děti, třeba kolem šestého roku a starší, tak doporučuji podívat se na kreslený seriál Byl jednou jeden život. Možná si ho někteří pamatujete z televize z dětství. Vzpomínám si, že mě jako dítě ohromně bavil. Přišly mi fascinující ty postavičky putující pěšky krevním oběhem nebo lítající bílé krvinky. Těšila jsem se na každý díl. Seriál jsem skoukla znovu s vlastními dětmi. A teprve v dospělosti (a po studiu medicíny) jsem dokázala ocenit, jak geniálně je zpracovaný – odborně správně a zároveň zábavně. Prostě ideální rodinná podívaná, ve které si každý něco najde.
Postupný vývoj imunity u miminka
Vývoj imunitního systému nastává ještě v době, kdy je dítě v děloze. Miminko v děloze si žije v takové “ochranné” bublině, kde se nesetkává s žádnými bakteriemi zvenčí. Nicméně se naplno vyvíjí orgány, které produkují buňky důležité pro imunitní systém a miminko krví přejímá protilátky, které kolují v krvi matky i do svého systému. Tyto protilátky jej chrání i v prvním půl roce života.
Porod je první velká bakteriální nálož, se kterou se dítě setká. Při průchodu porodními cestami je kůže miminka osídlena celou řadou bakterií a různými druhy laktobacilů, a ty se postupně zabydlují i ve střevech. V případě, že se dítě narodí císařským řezem, je o tuto bakteriální různorodost ochuzeno. Jeho kůže i střeva jsou převážně osídleny bakteriemi nacházejícími se na kůži matky. Řada studií prokázala, že střevní mikrobiom dětí narozených císařským řezem se opravdu výrazně liší. (1.,2.)
A proč teď najednou mluvím o střevě?
STŘEVNÍ MIKROBIOM, tedy všechny bakterie a mikroorganismy osidlující střeva, má zásadní vliv nejen na správné fungování imunity, ale třeba i na rozvoj nejrůznějších onemocnění v pozdějším věku (autoimunitních onemocnění, cukrovky, obezity a dalších). Dnes se již ví, že způsob porodu velice ovlivňuje střevní mikrobiom u miminek a následně tedy i imunitu dítěte.
Na složení střevního mikrobiomu miminka ale nemá vliv pouze porod. Velký význam má také strava matky v těhotenství, kojení, které představuje další příliv těch správných bakterií a například i to, jestli matka podstoupila antibiotickou léčbu během těhotenství nebo při porodu.
Vrozená a získaná imunita
Vrozená imunita (někdy se nazývá jako nespecifická) – to jsou určité základní pochody v těle, kterými se tělo zbavuje nežádoucích vetřelců a “umí to” od narození. Tělo se nemusí ničemu učit.
Názorně to popíšu jako ve výše zmíněném seriálu – do těla se dostane vetřelec, „požírači“ (tedy různé buňky, které jsou schopné fagocytózy tedy pohlcení větší částice) ho rozpoznají a odstraní. Nástup reakce je tedy poměrně rychlý, ale jeho nevýhodou je, že není cílený. Prostě na všechny „bacily“ reaguje stejně. A tento systém nemá paměť – nepamatuje si, že se s daným záškodníkem již někdy setkal.
A tak má naše tělo k dispozici ještě o chlup sofistikovanější systém a tím je získaná neboli specifická imunita. Ta dokáže reagovat velice rychle a cíleně na určitý vir nebo bakterii. Nicméně to musí být bakterie nebo vir, se kterým jsme se již někdy dříve setkali. Specifickou imunitu si totiž tvoříme postupně během života, tím, jak se setkáváme s různými patogeny (rozuměj neřády) kolem nás.
Názorně popíšu – tělo se potká s bacilem, tělo si jej oťukává, zjišťuje, co je zač. Vyhodnotí, že to je zákeřňák, určitou jeho část uloží do paměti a pak je bacil zlikvidován. Při dalším setkání se stejným bacilem ho specifická imunita rozpozná velice rychle, okamžitě spustí produkci protilátek a zneškodní ho.
Proto tedy reakce na patogen při prvním setkání probíhá pomaleji, ale při opakovaném setkání to už je fičák.
Pro vývoj této získané/specifické imunity je velice důležité, aby si dítě prošlo různými dětskými nemocemi, rýmami a nachlazením.
Každou nemoc můžeme vnímat jako stupínek ve vzdělávání imunitního systému, který se tímto učí něco nového, stává se chytřejším a silnějším.
Co mohu pro svou imunitu udělat? Jak ji mohu ovlivnit k lepšímu?
Začnu tím, co nemůžeme ovlivnit, a tím jsou genetické predispozice. Každý se rodíme s nějakým zdravotním základem, který jsme dostali do vínku a ten je u každého jiný. I co se našich imunitních funkcí týče.
Co máme ve svých rukou a můžeme ovlivnit jsou okolnosti, vnější vlivy a naše vnitřní nastavení.
Jaký životní styl vedeme, jakou míru stresu máme ve svém každodenním běhu…. Prostředí, ve kterém žijeme a které nás obklopuje anebo ještě blíž – co dáváme na svou kůži, v čem pereme, a hlavně to, co přinášíme našemu tělu dovnitř, tedy co jíme.
Vás, co jste dočetli až sem a vás, kteří mě trošku znáte, nepřekvapí, když zmíním, že obrovský vliv na náš imunitní systém mají i emoce a náš psychický stav.
Určitě to znáte sami – nějaká psychická nepohoda, ať už je to zvýšený nápor v práci, roztržka s kolegou či rodinná hádka mohou být tou poslední kapkou, která převáží naši zdravotní rovnováhu a my onemocníme. Vše, co kolem lítá a v normálním stavu by se s tím naše tělo vyrovnalo, najednou stačí k tomu, aby nás to vykolejilo a my onemocněli. Třeba jen nachlazením na pár dní, ale i to stačí. (3.,4.)
Dnes je vliv emocí na naše zdraví potvrzen řadou odborných studií a souvislostmi mezi psychikou, naším nervovým systémem a imunologií se dokonce zabývá i obor psychoneuroimunologie. (5.)
Jak co nejlépe a přirozeně podpořit imunitní systém dítěte
Hlavně, aby děti byly zdravé – to je přání každého rodiče. To je jasné. Když je dítě nemocné, tak to má velký vliv i na nás rodiče, na celé naše bytí a fungování. A tak tu pro Vás mám:
Praktické tipy pro podporu dětské imunity
Jak jsem už zmínila, tak již těhotenství a následně porod mají velký vliv na to, jak se imunitní systém dítěte bude vyvíjet. Nejlepší je tedy začít už v těhotenství – dobře kvalitně jíst a udržovat svůj vlastní střevní mikrobiom v rovnováze.
A po porodu to platí také – pro maminku kvalitní jídlo a pro miminko je tím nejlepším a nejpřirozenějším mateřské mléko a kojení dle potřeby. Někdy se může stát, ať už je miminko kojeno nebo není, že jeho trávení a procesy ve střevech nejsou úplně top. I miminkům můžeme pomoci vyladit střevní mikrobiom.
Střevní mikrobiom má nesmírný vliv na imunitu, ale i vznik různých onemocnění. Střevní mikrobiom jsou vlastně všechny bakterie a mikroorganismy, které střevo běžně osidlují. Tyto bakterie se podílí nejen na správném trávení, ale třeba i na zpracovávání a absorpci řady vitamínů, např. vit.B. Pokud z nějakého důvodu dojde ve střevech k nerovnováze a přínosných bakterií ubyde (typicky při a po léčbě antibiotiky), dojde k přemnožení nežádoucích bakterií a plísní. Kromě nepříjemných projevů, které přímo pocítíme jako je třeba kvasinková infekce, může dojít i k nepozorovatelným projevům jako je zvýšená propustnost střevní stěny. To má za následek, že toxiny, které by běžně ze střeva odcházely, se dostávají skrz střevní stěnu zpátky do těla, do krevního řečiště. To samozřejmě pro své tělo nechceme.
Jak tedy nejlépe podpořit střevní mikrobiom? Probiotiky.
Doplníme probiotika a prebiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy, bakterie, které jsou pro zdraví našich střev i jiné mikroflóry prospěšné. Prebiotika jsou složky v naší potravě, které jsou výživou pro ty “zdravé” bakterie ve střevě.
Mezi nejlepší probiotika v našich zeměpisných šířkách patří kvašená zelenina. Tedy zelenina, která si projde kvasných procesem a přirozeně se v ní vytvoří bakterie mléčného kvašení.
Typickým příkladem je kysané zelí. Ale pozor – ne to z konzervy či ze sklenice. Musí to být relativně čerstvé krouhané zelí, které prošlo tím klasickým kvašením a má v sobě pro nás žádoucí bakterie. Tady u nás v Jizerských horách je vyhlášené místní Vysocké zelí, ale věřím, že najdete i jinde po republice lokální výrobce.
Další možností je si kvašenou zeleninu vyrobit doma. Není to zas až tak složité – zelenina se nakrájí, vloží do velké uzavíratelné sklenice, osolí, zalije vodou a dá do lednice. Za několik dní máme kvašenou zeleninu, kterou můžeme podávat jako přílohu.
Spoustu probiotik obsahuje kefír a jogurty. Nicméně tady opět pozor – jogurty musí být ty s živými kulturami (jsou uvedeny na obale kelímku – pokud tam nenajdete napsaný žádný druh laktobacilu, tak se jedná o jogurt z pasterizovaného mléka, kde neproběhla žádná přínosná fermentace). A ještě jedna poznámka k jogurtům – pokud chceme znovu nastolit rovnováhu ve střevní mikroflóře, tak bychom měli omezit cukry. Takže u těch jogurtů – přikloňte se spíše k bílým jogurtům bez přidaného cukru. Ale hlavně, aby byly ŽIVÉ!
I malým dětem se dá vysvětlit, proč je teď v tuto dobu po nemoci lepší jíst bílé jogurty či kefír a omezit sladkosti. Že je to dobré pro bříško, pro podporu těch důležitých bakterií a klidně i vysvětlit jak to s těmi bakteriemi funguje.
Věřte – ony děti v základu chtějí pro své tělo taky to nejlepší.
Zmíním i další potraviny, které jsou přirozenými zdroji probiotik – nejsou ovšem úplně čistě z našich krajin a možná budou spíše chutnat dospělým než dětem: kimchi (fermentovaná korejská zelenina dochucená různým kořením), fermentovaný tempeh (kvašený výrobek ze sóji), miso pasta (sojová pasta, co se nejčastěji používá k přípravě miso polévky), natto (fermentovaný sojový výrobek).
Dále třeba kombucha, což je fermentovaný zelený či černý čaj, ale kvůli obsahu kofeinu spíše vhodný pro dospělé.
Probiotika lze koupit i v lékárně či ve zdravé výživě ve formě tabletek či prášku. Opět pozor – je mezi nimi velký kvalitativní rozdíl. Nejen jaký počet bakterií obsahují, ale také kolik různých kmenů. Takže než nějakou dózičku koupíte, dobře si je nastudujte.
A doporučuji děti zvykat na kvašené potraviny už od malička.
Vitamín D
Asi jste už slyšeli, že vitamín D hraje důležitou roli v podpoře naší imunity. A úplně nejlépe v kombinaci s vitamínem K2. Nám se doma osvědčila forma kapek a to jak pro děti, tak pro dospělé. Takže na to určitě nezapomínejte – D3 + K2!
Pravidelný pohyb a příroda
A nejlépe kombinace obojího. Neváhejte v jakémkoliv počasí vyrazit do přírody. Troškou nepohodlí, deště i zimy budujeme odolnost našich dětí nejlépe a nejpřirozeněji.
Byliny
Bylin, které dokáží přirozeně podpořit imunitní systém, ať už v akutní fázi onemocnění nebo formou dlouhodobé prevence, je celá řada. Mým dlouholetým favoritem mezi nimi je sibiřský ženšen, neboli eleutherokok. Má toliko zdravotně prospěšných účinků, že by to vydalo na samostatný článek. Nicméně se hodí právě pro tu preventivní podporu. Užívá se kořen z této takřka zázračné rostliny a to buď formou odvaru anebo v tinktuře. Jednodušší (i chutnější) užívání je určitě formou tinktury.
Akupresurní masáž pro podporu imunity
Jemnými doteky Tvých vlastních rukou můžeš dítěte pomoci zvýšit obranyschopnost. Opravdu to funguje! Mám to vyzkoušeno na svých třech dětech, za ty roky nesčetněkrát. Jednoduchá sestava akupresurních bodů, kterými imunitu dítěte podpoříš, tak aby ho hned tak něco neskolilo anebo mu při nemoci pomůžeš k rychlejšímu uzdravení. Navíc je to příjemná chvilka, kterou strávíte spolu, kdy se na dítě napojíš a dáš mu svou plnou pozornost a lásku.
- Zajímá Tě celostní přístup ke zdraví?
- Díky akupresuře objevíš jednoduchou techniku pro posílení imunity dítěte.
- Aktivně podpoříš zdraví svého dítěte preventivně i během nemoci.
Tato jednoduchá, ale účinná akupresurní masáž ti zabere pouhých 5-10 minut denně a stane se vaším oblíbeným rituálem.
Tvé dítě si bude užívat Tvou plnou pozornost a láskyplný dotek.
Ty máš možnost dítěti pomoct doslova vlastníma rukama.
A nejlepší na tom je, že výsledky uvidíš rychleji, než si troufáš doufat.
Odkazy k dnešnímu článku:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8733716/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10457741/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324090
- https://pure.roehampton.ac.uk/portal/en/clippings/emotions-and-the-immune-system-why-the-two-are-crucially-connecte
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1472942/
Odkazy na zajímavé články o probioticích:
https://svetnontoxic.org/probiotika
https://www.wugi.cz/a/chcete-zaradit-prospesna-probiotika-do-jidelnicku-zkuste-techto-11-potravin
Trápí vás doma právě teď kašel?
Anebo s dětmi opakovaně zažíváš období dlouhotrvajícího kašle?
Zajímá Tě, jaké jsou možnosti přírodní léčby kašle?
Vše o bylinné léčbě, tradičních metodách a postupech léčby kašle, návod na skvělou a efektivní akupresurní masáž a celou řadu dalších informací jsem sepsala
do eBooku Komplexní průvodce léčbou kašle.
K eBooku můžeš získat i BONUS zdarma, kterým je návod na Akupresurní masáž pro podporu IMUNITY. A to i formou názorného videa.
Podpora imunity se hodí v každém věku a kdykoliv během roku.
Zaujalo Tě to? Více podrobnějších informací najdeš zde: Komplexní průvodce léčbou kašle

Jsem lékařka a věnuji se celostní přírodní medicíně. Pomáhám lidem nacházet jejich zdraví přirozenou a citlivou cestou.
Zároveň jsem máma tří úžasných dětí. V online světě učím mamimky, jak účinně provádět akupresurní masáže u dětí, aby jim pomohly k rychlejšímu uzdravení. Více o mně tady.
